Funderar du på att bleka ditt hår? Det hela handlar oftast om att vilja bli blond, eller blondare! Vill du veta mer om blekning av håret så kan du hitta en hel del bra information på https://yuaiahaircare.se/blogs/blog/blekning-av-haaret. Just att bleka håret, det kan komma med en del risker. Det kan gå fel så att ditt hår går av, eller att det får en orange ton, snarare än att du blir så där härligt blond. Du bör noga se över ditt hårs hälsa för att se om du kan bleka håret. Sedan är det ju bra att även fundera på om du ska göra det på egen hand hemma, eller låta frisören göra det åt dig.

Bra frågor att ställa före du sätter igång med att bleka ditt hår är; Hur återfuktat är mitt hår? Hur grovt är håret? När färgade/blekte jag mitt hår senast?

Om din hårfärg är naturligt blond eller ljusbrun, kan du sannolikt gå vidare och bleka håret hemma med blekning från en butik. Du som har fint hår, hår som är frissigt eller torrt, du kan behöva ta hjälp av frisören för att bleka ditt hår.

Bra saker att ha koll på före du bleker ditt hår

Hårblekning är en kemisk färgningsteknik som tar bort färgen från ditt hår. Processen börjar med ett alkaliskt medel som öppnar hårets ena lager som sedan följs upp av ett oxidativt medel som löser upp hårets naturliga melanin. Ju längre det oxidativa medlet finns kvar i håret, desto ljusare blir håret.

Görs blekning av håret på fel sätt eller slarvigt så kan det leda till katastrofala resultat. För att säkerställa att ditt hår inte skadas av blekningsprocessen måste du börja förbereda håret, gärna flera månader i förväg. Blekning fungerar bäst på obehandlat hår, så låt bli att göra något med det i ett par månader före du bleker det. Sluta även upp med att använda locktång, plattång, hårtork med mera, minst en vecka före.

Var realistisk

Hantera dina förväntningar och gör bra research att avgöra om din önskade nyans ens är möjlig. Om du har svart eller brunt hår kommer en omgång blekning inte att ge dig ljust blont hår och tyvärr kan flera omgångarna med blekning som krävs för att uppnå den ljusare nyansen göra ditt hår extremt skadat. Har du mörkt hår så bör du göra flera blekningssessioner under flera månader. Sedan är det även bra att ta hand om ditt blekta hår på rätt sätt.

Inom lånevärlden idag så brukar man tala om lån med UC så väl som lån utan UC. UC står för Upplysningscentralen och det är helt enkelt ett kreditupplysningsföretag. När man säger sms lån utan UC, så innebär det att långivaren man lånar hos, de använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen. Ofta använder de sig av Creditsafe eller Bisnode. Den största anledningen att de flesta vill hitta sms lån utan UC eller andra lån utan UC, det har att göra med att man vill behålla en bra kreditvärdighet.

När en UC tas på dig som person, så är det en form av kreditupplysning för att se hur kreditvärdig du är. Nackdelen med att det är via Upplysningscentralen är att förfrågan i sig ligger kvar i 12 månader. Ju fler sådana förfrågningar du har, desto sämre kreditvärdighet ger det dig. Det oavsett om förfrågan i sig har lett till ett lån eller inte. Det är inte bara vid lån som en UC kan tas, utan även då du vill handla på faktura, teckna abonnemang och så vidare.

Ju fler UC du har, desto sämre kreditvärdighet blir det och det i sin tur kan leda till att det är svårare att få ta ett lån.

Hur lånar man pengar utan UC?

Du som vill att din UC inte ska fyllas med en massa förfrågningar du bör inte låna pengar hos de aktörer som använder sig av denna kreditupplysning. Idag finns det flera olika instanser som ett lånföretag kan använda för att ta en kreditupplysning på dig. UC är den största, men två andra stora aktörer är Creditsafe och Bisnode. Creditsafe sparar inga upplysningar, men det gör däremot Bisnode. Fast bara hos sig själva, så det påverkar bara ditt så kallade Bisnode-betyg. Även dessa förfrågningar ligger kvar i 12 månader. Men det påverkar som sagt inte din UC.

Ofta är det så att ju större lån det är, desto vanligare är det att det tas en UC. Små lån, som sms lån och andra mindre blancolån finns oftast att hitta utan UC. Då används instanser som Bisnode och Creditsafe. Det finns även ett par andra upplysningsföretag som används. Det bästa är att alltid kolla vad det är för upplysning långivaren tar. Det brukar gå att läsa sig till på deras hemsida.

Bra saker att tänka på

Du som vill bibehålla en bra kreditvärdighet, du bör undvika att ansöka hos flera långivare på en och samma gång, särskilt om alla tar en UC. Då är det bättre att ansöka via en låneförmedlare. Om du har behov av ett sms lån utan UC, så är det allra bästa alternativet att kolla med de som använder sig av Creditsafe.

Du som vill ha bra koll på din kreditvärdighet och hur många upplysningar som tagits på dig, du kan använda dig av minuc.se. Ett annat sätt att ha bra koll på din kreditvärdighet, det är att använda dig av appen Kreddy. Det är rätt bra att ha koll på din kreditvärdighet!

Ett kreditkort är ett slags kontokort, som har en viss kreditgräns kopplad till sig. Med ett kreditkort kan du alltid handla det du vill ha eller behöver, så länge du har ett så kallat plus-saldo på ditt kort. Dock är det ju som med det mesta, att ett kreditkort, det har både fördelar och nackdelar. Vi listar dem nedan!

Fördelar med ett kreditkort

Att ha ett kreditkort är förknippat med flera fördelar. En av dem är att du alltid har tillgång till pengar. Det är bra om det är så att du får en oväntad utgift, eller om du vill hänga med vännerna på en resa. Du kan ha det som en slags buffert.

En annan fördel med ett kreditkort, det är att de allra flesta av dem, de har ett slags bonussystem. Det ger dig då poäng när du handlar med ditt kort. Oftast kan du sedan använda dessa poäng för att byta in mot olika produkter, förmåner och ibland även pengar.

Ett kreditkort har även i de allra flesta fall flera förmånliga rabatter kopplat till sig. Dessa rabatter kan vara knutet till ett visst företag eller att det är hos olika samarbetspartners som rabatterna finns att hitta.

Alla typer av kreditkort har även så att om du köper din resa med det, så har du alltid en kompletterande reseförsäkring som ingår. Många av dem har även andra sorters bra försäkringar så som köpskydd, leveransförsäkring och allriskförsäkring.

En ytterligare fördel med kreditkort är att du alltid har koll på alla genomförda transaktioner. Det är därmed tryggt och säkert att handla med ditt kort. Du har även bra koll samt får en bra överblick över hur mycket pengar du lägger på olika saker.

Sen är en annan fördel att du kan välja att delbetala de köp du har gjort med ditt kreditkort. Det är alltså inte ett måste att betala tillbaka hela summan du använt redan månaden efter.

Nackdelar med kreditkort

Som med det mesta, så finns det så klart även vissa nackdelar med ett kreditkort. En av dessa nackdelar är att en del av kreditkorten har extremt hög ränta samt även olika avgifter vid delbetalning. En del av dem har även straffavgifter om du inte betalar tillbaka i tid.

En annan nackdel med att ha ett kreditkort, är att du kan lockas till att göra onödiga köp eller handla mer än vad du egentligen har råd med. I slutändan ska det ju ändå betalas tillbaka och det kan kosta dig mer än vad du tänkt, då räntan tillkommer vid delbetalning. Så det kan bli onödigt dyra kostnader för din del.

Jämför kreditkort

Nu när du vet vad det finns för fördelar och nackdelar med kreditkort, så kanske du vill skaffa dig ett. Det du ska göra då, det är att se till att jämföra dem mot varandra. Det så att du hittar det kreditkort som passar dig allra bäst när det kommer till förmåner, kreditgräns, räntor och så vidare. Du kan via hittakreditkortet.se få hjälp med att göra en bra jämförelse.

Har du en viss stil hemma, så är det bra att utgå från den då du ska investera i att köpa nya matstolar. Kanske du redan har ett snyggt matbord som du vill ha nya stolar till? Eller är du ute efter att köpa både matbord och matstolar? Snyggast är det ju att ha ett bord med matchande stolar till det. Det enklaste är oftast att köpa en matgrupp, där du då får ett bord samt stolar som passar ihop.

Matstolar eller köksstolar är ju oftast de man har i sitt kök, eller i sin matsal om man har en sådan. Det är bra att se till så att de är sköna att sitta på samt så klart även snygga att se på.

Hitta snygga matstolar

Oavsett om du ska ha dina matstolar i köket eller i en matsal, så är det ju bra att även ha ett rejält matbord. Snygga matstolar och matbord kan du hitta hos Vidaxl! För att du ska kunna välja vad du vill ha, fundera då på om de ska passa en viss stil. Funderar även på vad för material du vill att de ska vara i. Matstolar och köksstolar finns ju idag att hitta i en mängd material och färger.

En viktig sak om du ska köpa matstolar separat och redan har ett bord. Mät bordet! Det så att stolarna passar att användas till dem. Oftast så har ju moderna bord och stolar mått så att de går ha samman, men äger du ett äldre bord så kan det ha helt andra mått.

Välj rätt antal stolar

För att du ska veta hur många stolar du behöver, så beror det så klart på hur stor familj du har, samt om ni ofta har vänner över eller inte. Sedan kan det så klart vara smart att ha ett par extra stolar.

På arbetsplatser krävs det alltid skrivtavlor vid möten, konferenser och för en helt vanlig veckoplanering. Whiteboards har varit väldigt populära och fyllt detta behov under en lång tid. Men nu finns det en modern konkurrent på marknaden i form av en glasskrivtavla.

En glasskrivtavla har en mer modern design

Glasskrivtavlor har en modern design och kan även användas som anslagstavla då de är magnetiska. Dessutom kan du välja mellan flera olika färger för att enkelt matcha företagets logga! När glasskrivtavlan inte används ser den ut som minimalistisk konst.

På väggen eller på stativ?

Det är smidigt att ha en glasskrivtavla på stativ då det är enkelt att flytta den mellan olika kontor samt vinkla den för att alla som deltar i mötet ska kunna se tydligt. Men en glasskrivtavla som hängs på väggen kan vara större och därför mer användbar.

Kanske är det bäst att investera i båda varianterna för att fylla alla tänkbara behov? Ett större kontor har säkerligen nytta av båda varianter medans ett mindre kontor kan klara sig med endast ett av alternativen.

Rengöring och tillbehör

Det är viktigt att endast använda tillbehör avsedda för en glasskrivtavla. Om inte finns det en risk att den går sönder permanent och inte kan användas. Byt även ut pennor och sudd med jämna mellanrum.

Några tillbehör du definitivt kommer behöva är:

  • Pennor
  • Sudd
  • Magneter
  • Rengöringsspray
  • Mjuk trasa

Daglig rengöring görs med en sudd avsedd för användning på glasskrivtavlor. Men ibland behöver tavlan göras ren på djupet.

Vid behov – använd rengöringsspray

Då och då vid behov är det smart att använda en rengöringsspray för glasskrivtavlor och en mjuk trasa.

Spraya tavlan och gör rent med en trasa doppad i ljummet vatten. Var sedan noga med att torka tavlan helt torr innan användning.

Det bästa är att vänta cirka 15 minuter innan tavlan används för att säkerställa att den är helt torr. Detta gör att du kan använda den under lång tid framöver utan att den går sönder!

Hatten är accessoaren som med stolthet kan kallas för en tidlös klassiker. Den sammanfattar många olika modeller, koncept och utseenden i sig. Tittar du på en hattordlista finns det termer som lätt kan få en att höja på ögonbrynen. Det går att hitta allt från eleganta bonett, klockahatt, cylinderhatt till den orientaliska röda Fez.

Självklart, är hatten är älskad en älskad accessoar vars ursprung daterar från 1100-talet. Det var inte förrän på 1500-talet då hatten fick sin typiska design. Tillverkningsmaterialet varierar mycket. Vanligast är det dock bomull och ull. Hatten behöver skötas på rätt sätt om dess form och utseende ska behållas i bra skick. Bästa förvaringsrådet är att faktiskt lägga hatten i en ask eller ställa den på en hatthylla.

 

En hatt för varje outfit

Hatten är accessoaren för dig som vill vara en ögonfångare, den som vill sticka ut. Den kan bäras oavsett samhällsklass eller tillfälle. Visserligen finns det några regler som bör följas. Till exempel kräver högtidstillfällen som bröllop eller dop en mer traditionell hatt. I England är det väldigt vanligt att se människor med smoking och hatt under ett bröllop, en stil som utan tvekan känns typisk för landet och är dessutom riktigt snygg. Dock är inte hatten det vanligaste tillbehöret hemma i Sverige.

Solhatten passar alla som bor eller åker till varmare breddgrader. Kepsen anses bland annat vara hiphoppens tillbehör som visar lite tuff attityd och coola svängar. Oavsett vilken klädstil du har kan du utan några större svårigheter välja en hatt som passar. Denna regel gäller både för damerna och herrarna som vill komplettera sin outfit och utseende. Hatten bidrar till en mer minnesvärd upplevelse och utan tvekan även till en bättre stil.

Ett bra råd för att införskaffa sig hatt i rätt form är att faktiskt mäta sitt huvud. Hattens brätte ska helst sitta en eller två centimeter ovanför örats övre kant.

 

Flat caps – är det något för dig?

Flat caps är inte den vanligaste av hattar men är riktigt coola och kan vara den perfekta accessoaren för dig som vill blanda elegans och tuffhet i ett. Den har sitt ursprung i 1500-talet och bärs än idag i nästan samma modell. Flat capen är en mjuk och platt modell av den moderna kepsen. Förr i tiden bars den mest av de som tillhörde arbetsklassen. Idag bärs den både av herrar och damer som helst vill krydda lite extra sitt utseende och föra in en lite mer elegant outlook.

Att komma igång med träningen under semestern är ett utmärkt tillfälle. Då har du gott om tid och behöver inte gå till jobbet varje dag. Därför finns det många tillfällen att träna och prova nya träningsformer. När du är ute med husvagn eller husbil så kommer du till nya platser som kan vara trevliga att upptäcka genom att ta en joggingtur eller en löprunda. Så passa på att träna när du har semester. Det får dig dessutom att koppla av bättre under övrig tid.

Att komma igång med träningen

Men hur gör man för att komma igång med träningen under semestern? Det viktigaste är att hitta en träningsform som känns lustfylld och inspirerande. Då kommer det ge sig av sig självt. När det känns enkelt och roligt att träna så blir det också större chans att träningen faktiskt blir av.

 

För dig som vill bli manligare av träningen kan det vara bra att komplettera med testosterontabletter som gör det enklare att bygga muskler. Det finns också många andra kosttillskott du kan använda dig av. Men det mest grundläggande och viktigaste är att äta nyttig och varierad kost.

Träning ska vara roligt

Oavsett om du tränar under semestern när du är ute med husvagnen eller husbilen så är det viktigaste att träningen känns rolig. Prova gärna att träna med andra – det kan göra att du får den där extra motivationen som du kanske behöver för att träningen ska bli av.

 

Det finns många olika typer av gruppträning – och det viktigaste är att du har några att träna med som är ungefär lika starka som du och som du trivs att umgås med.

 

Med hjälp av våra goda råd kommer du säkert kunna komma igång med träningen under semestern. Kanske blir det en del av din nya hälsosammare livsstil? Lycka till med din träning!

Mode är något som nästan alla kan diskutera vid nästan alla tillfällen. Visst har det alltid funnits mode men modet har genom historien framförallt varit något för de högre samhällsklasserna. Vanligt folk hade inte tillgång till något mode utan bar helt enkelt de kläder som de hade råd med. Detta har numera ändrats vilket gjort att världen har blivit alltmer fokuserad på hur den klär sig.

Mode omfattar nu hela vår klädedräkt. Det spelar ingen roll om det är kostymer, skjortor, skor eller något annat – allt har sitt mode. Till och med produkter som Pilgrim armband faller inom en särskilt kategori av mode. Det som har hänt på senare år är att modet omfattar alltfler produkter, inte bara kläder, och att modet växlar allt snabbare.

Varför spelar mode en så stor roll i våra liv?

Vad är det då som gör att modet är så viktigt i våra liv? Det finns förstås en mängd anledningar till det. Tyvärr får vi börja med att konstatera att grupptryck är en av de främsta anledningarna till att vi känner oss tvungna att följa ett visst mode. Men det finns också stora delar av modet som går ut på att vi visar våra personligheter. Det kan vara att vi uppträder som professionella personer, som myndighetspersoner eller som artister – för att ta några väldigt tydliga exempel.

Samtidigt finns det förstås stora aspekter av bekvämlighet i modet. Ett tydligt exempel på det är att damer numera allt oftare går i lågklackade skor då det är mycket mer bekvämt för fötterna.

Hur kommer modet att gestalta sig i framtiden?

Hur kommer då modet att gestalta sig i framtiden? Det är förstås spekulationer, om det är något vi vet om mode så är det att modet svänger snabbt. Men en sak är säker, modet kommer att spegla samtiden och anpassa sig till samtidens värderingar.

Det finns många högtider som är fina men i Sverige är det trots allt julen som har en särställning. Julen är i Sverige familjehögtiden framför alla andra. Det är inte ovanligt att till och med gifta par firar julen separerade i början av äktenskapet eftersom deras respektive familjer har så starka traditioner som gör att paret inte vill vara ifrån varandra. Det säger en hel del om svenskarnas syn på julen som familjehögtid.

Julen är en högtid för familjen, men det är också en högtid för god mat och avkoppling. Man ska få vara slö under julen, man ska få titta på filmer dagarna i ända och man ska få äta hur mycket man vill.

Under julen ska man vila

Det är alltid lite pyssel med att hitta de bästa julklapparna till släktingarna på jul. Det kan mycket väl vara så att man av slentrian köper kläder och presentkort, eller varför inte böcker som ingen läser. Eftersom julen är en familjehögtid kanske det kan vara en bra idé att gå ihop några stycken och hjälpa en nära släkting få en bättre sömn med en bra säng som man ger bort på julafton? Vad kan vara bättre än en julklapp som man får användning för under varje natt framöver?

Det är familjen som gäller under julen

En annan mycket bra idé för julklappar är att ge varandra roliga jultröjor. Med lite roliga jultröjor får man något att sätta på sig direkt på julafton. Det är alltid lite kul med klappar som kommer till direkt användning. Då kan man mysa lite och känna en extra stark familjesammanhörighet. Särskilt barn brukar uppskatta allt som får dem att känna att de hör ihop. För barn är det också viktigt med sammanhörighet eftersom det är så intimt kopplat till trygghet, som är centralt för ett barns välmående.

Det finns få områden som utvecklats så snabbt som e-handeln de senaste årtiondena. Från att ha varit en mycket liten del av handeln för tjugo år sedan har e-handeln under 2020 kommit att bli en riktigt stor del av den totala handeln, som nu på allvar hotar den befintliga detaljhandelsstrukturen.

E-handel har alltsedan den började växa fram varit starkt beroende av säkra och stabila betalningsmetoder. Det har på grund av detta behov vuxit fram en helt egen bransch som fokuserar på just betalningslösningar för e-handel och andra verksamheter online. Denna bransch kallas för fintech, en kombination av orden finansiell och tech. Det finns mer att läsa om fintech här: breakit.se

Nedan ska vi gå in i detalj lite mer om vad det är fintech är.

Vad är fintech?

Fintech är som sagt en kombination av finans och teknologi. Det område som särskilt berörs av fintech är e-handeln. Det är på internet som de mycket innovativa lösningarna för betalningar har behövts som mest och det är där som fintechföretagen har varit riktigt stora vinnare.

Eftersom e-handeln vuxit så snabbt så har fintech också varit något av börsens älskling under de senaste årtiondena. Det har inte funnits någon hejd på hur mycket dessa bolag kunnat växa. Men hur ser framtiden ut för fintech i en tid som skakas av en världsomspännande kris?

Hur ser framtiden ut för fintech?

Nu på våren 2020 befinner sig världen i en total kris på grund av den pandemi som drar fram. Det återstår att se hur världen kommer att se ut när vi kommer ut på andra sidan av krisen men vi har anledning till att tro att fintech kommer att fortsätta att vara en bransch som kommer att prestera mycket bra. En sak som har visat sig under krisen 2020 är att internet har blivit än viktigare.