Oavsett om det varit en mild vinter eller några månader med snövallar och bilrutor att skrapa varje morgon, så är det härligt när våren äntligen gör sitt intågande med sol och värme. Snart finns det inte längre några ursäkter för att ta bussen eller bilen till jobbet. Hoppa på cykeln och få den dagliga motionen överstökad. I värsta fall försvinner lite av hullet på sidorna som smög sig på under de mörka vintermånaderna.

 

Du lever längre

Risken att dö i förtid sjunker med hela 30% hos människor som cyklar till och från jobbet. Det visar en undersökning av 7 000 personer gjord i Danmark. Det gällde särskilt blodproppar, cancer och diabetes. Folk cyklade i genomsnitt tre timmar i veckan. Mer än så behövs alltså inte förrän det ger resultat.

Trots att det är så bra att cykla så har det tyvärr minskat de senaste 28 åren. Sedan 1990 har cykling i just Danmark minskat med hela 30%. Det är framför allt barnen som inte cyklar i samma utsträckning som tidigare idag.

 

Inga undanflykter kvar

Många som inte vill cykla till jobbet menar att de inte vara svettiga när de kommer fram till jobbet på morgonen. Det skulle naturligtvis underlätta om det fanns badrum med dusch, skåp och hårtorkar på arbetsplatsen. Kanske går det att höra med HR om möjligheterna att duscha. Om inte så är det bara att bege sig ut efter jobbet. Eller är inte motivationen riktigt i topp?

Det finns ingenting så motiverande som att köpa ny utrustning. Vem vill inte känna sig som de prickiga och randiga Tour de France stjärnorna med deras neonfärgade racercyklar som susar fram över såväl slätter som berg. Är det utrustningen som ska till för att öka motivationen så bör du slå till och skaffa en racercykel. Tänk på att det handlar om din hälsa.

 

5 bra skäl till att cykla

  • Du är mindre sjuk och lever längre.
  • Du får gott om frisk luft och träning.
  • När du cyklar 25 minuter per väg till jobbet behöver du inte träna mer den dagen.
  • Genom att cykla fem kilometer till arbetsplatsen i stället för att köra bil, sparar du miljön för 1600 gram CO2 per dag.
  • Spara pengar. En bil kostar i genomsnitt 3 000 per månad, inklusive bensin, skatter och försäkringar. Kollektivtrafik kostar omkring 500 kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *