Det finns många högtider som är fina men i Sverige är det trots allt julen som har en särställning. Julen är i Sverige familjehögtiden framför alla andra. Det är inte ovanligt att till och med gifta par firar julen separerade i början av äktenskapet eftersom deras respektive familjer har så starka traditioner som gör att paret inte vill vara ifrån varandra. Det säger en hel del om svenskarnas syn på julen som familjehögtid.

Julen är en högtid för familjen, men det är också en högtid för god mat och avkoppling. Man ska få vara slö under julen, man ska få titta på filmer dagarna i ända och man ska få äta hur mycket man vill.

Under julen ska man vila

Det är alltid lite pyssel med att hitta de bästa julklapparna till släktingarna på jul. Det kan mycket väl vara så att man av slentrian köper kläder och presentkort, eller varför inte böcker som ingen läser. Eftersom julen är en familjehögtid kanske det kan vara en bra idé att gå ihop några stycken och hjälpa en nära släkting få en bättre sömn med en bra säng som man ger bort på julafton? Vad kan vara bättre än en julklapp som man får användning för under varje natt framöver?

Det är familjen som gäller under julen

En annan mycket bra idé för julklappar är att ge varandra roliga jultröjor. Med lite roliga jultröjor får man något att sätta på sig direkt på julafton. Det är alltid lite kul med klappar som kommer till direkt användning. Då kan man mysa lite och känna en extra stark familjesammanhörighet. Särskilt barn brukar uppskatta allt som får dem att känna att de hör ihop. För barn är det också viktigt med sammanhörighet eftersom det är så intimt kopplat till trygghet, som är centralt för ett barns välmående.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *