Mode är något som nästan alla kan diskutera vid nästan alla tillfällen. Visst har det alltid funnits mode men modet har genom historien framförallt varit något för de högre samhällsklasserna. Vanligt folk hade inte tillgång till något mode utan bar helt enkelt de kläder som de hade råd med. Detta har numera ändrats vilket gjort att världen har blivit alltmer fokuserad på hur den klär sig.

Mode omfattar nu hela vår klädedräkt. Det spelar ingen roll om det är kostymer, skjortor, skor eller något annat – allt har sitt mode. Till och med produkter som Pilgrim armband faller inom en särskilt kategori av mode. Det som har hänt på senare år är att modet omfattar alltfler produkter, inte bara kläder, och att modet växlar allt snabbare.

Varför spelar mode en så stor roll i våra liv?

Vad är det då som gör att modet är så viktigt i våra liv? Det finns förstås en mängd anledningar till det. Tyvärr får vi börja med att konstatera att grupptryck är en av de främsta anledningarna till att vi känner oss tvungna att följa ett visst mode. Men det finns också stora delar av modet som går ut på att vi visar våra personligheter. Det kan vara att vi uppträder som professionella personer, som myndighetspersoner eller som artister – för att ta några väldigt tydliga exempel.

Samtidigt finns det förstås stora aspekter av bekvämlighet i modet. Ett tydligt exempel på det är att damer numera allt oftare går i lågklackade skor då det är mycket mer bekvämt för fötterna.

Hur kommer modet att gestalta sig i framtiden?

Hur kommer då modet att gestalta sig i framtiden? Det är förstås spekulationer, om det är något vi vet om mode så är det att modet svänger snabbt. Men en sak är säker, modet kommer att spegla samtiden och anpassa sig till samtidens värderingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *