En matplan är utan tvekan en bra hjälpreda hemma i vardagen. Både när det gäller hälsan och plånboken. Har du skrivit ner allt det som du behöver på en inköpssedel, så är det lättare att undvika impulsinköp i mataffären när blodsockret sjunker sent på eftermiddagen efter jobbet. Undvik impulsköp och spara många onödiga småutgifter.

Det behöver inte bli ett stort projekt att göra en matplan inför veckohandlingen. Planen behvövs ju inte skrivas ut, utan kan antecknas direkt i mobilen eller paddan och samtidigt delas med hela familjen. Även om många föredrar att gå runt med sig en tryckt eller skriven lapp i handen i mataffären, så kan du sköta det hela digitalt. På så sätt behöver du inte heller se till att ha bläckpatroner i skrivaren.

 

Minimera inköp

Vill du verkligen spara bör du försöka göra en matplan för minst en vecka i taget. På så sätt är det lätt att bestämma vad du ska äta, vad du behöver köpa och samtidigt minska matspill. Välj en lämplig dag för att handla och köp allting på en och samma gång. Har affären någon speciell dag när de brukar ha specialerbjudanden? I så fall kanske det blir din nya favorit shoppingdag. Kika också efter om mataffären har en tidning med rabatterade varor. Ta också med en egen inköpspåse, antingen i plast eller i tyg. I dag kostar en plastpåse i affären 3-4 kronor, vilket blir rätt mycket pengar på ett år.

 

Kom ihåg grönsakerna

Kött är dyrt och därför är det en riktigt bra idé om du väljer att göra en matplan som till majoriteten består av grönsaker. Att äta mer grönt är både bra för plånboken och för miljön som belastas hårt av köttindustrin. Det skulle faktiskt vara en bra idé om hela vårt samhälle kunde dra in på köttkonsumtionen.

När du lagar mat med kött bör du köpa stora mängder i taget och samtidigt kika efter bra erbjudanden. Här finns nämligen mycket pengar att spara. Speciellt om du har en stor extern frysbox, t.ex. i garaget eller källaren. Om du kan frysa köttet sparar du en hel del pengar, framför att köpa småförpackningar. En frysbox är dessutom bättre på att förvara livsmedel än den vanliga frysen i köket som sitter ihop med kylskåpet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *