Inom lånevärlden idag så brukar man tala om lån med UC så väl som lån utan UC. UC står för Upplysningscentralen och det är helt enkelt ett kreditupplysningsföretag. När man säger sms lån utan UC, så innebär det att långivaren man lånar hos, de använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen. Ofta använder de sig av Creditsafe eller Bisnode. Den största anledningen att de flesta vill hitta sms lån utan UC eller andra lån utan UC, det har att göra med att man vill behålla en bra kreditvärdighet.

När en UC tas på dig som person, så är det en form av kreditupplysning för att se hur kreditvärdig du är. Nackdelen med att det är via Upplysningscentralen är att förfrågan i sig ligger kvar i 12 månader. Ju fler sådana förfrågningar du har, desto sämre kreditvärdighet ger det dig. Det oavsett om förfrågan i sig har lett till ett lån eller inte. Det är inte bara vid lån som en UC kan tas, utan även då du vill handla på faktura, teckna abonnemang och så vidare.

Ju fler UC du har, desto sämre kreditvärdighet blir det och det i sin tur kan leda till att det är svårare att få ta ett lån.

Hur lånar man pengar utan UC?

Du som vill att din UC inte ska fyllas med en massa förfrågningar du bör inte låna pengar hos de aktörer som använder sig av denna kreditupplysning. Idag finns det flera olika instanser som ett lånföretag kan använda för att ta en kreditupplysning på dig. UC är den största, men två andra stora aktörer är Creditsafe och Bisnode. Creditsafe sparar inga upplysningar, men det gör däremot Bisnode. Fast bara hos sig själva, så det påverkar bara ditt så kallade Bisnode-betyg. Även dessa förfrågningar ligger kvar i 12 månader. Men det påverkar som sagt inte din UC.

Ofta är det så att ju större lån det är, desto vanligare är det att det tas en UC. Små lån, som sms lån och andra mindre blancolån finns oftast att hitta utan UC. Då används instanser som Bisnode och Creditsafe. Det finns även ett par andra upplysningsföretag som används. Det bästa är att alltid kolla vad det är för upplysning långivaren tar. Det brukar gå att läsa sig till på deras hemsida.

Bra saker att tänka på

Du som vill bibehålla en bra kreditvärdighet, du bör undvika att ansöka hos flera långivare på en och samma gång, särskilt om alla tar en UC. Då är det bättre att ansöka via en låneförmedlare. Om du har behov av ett sms lån utan UC, så är det allra bästa alternativet att kolla med de som använder sig av Creditsafe.

Du som vill ha bra koll på din kreditvärdighet och hur många upplysningar som tagits på dig, du kan använda dig av minuc.se. Ett annat sätt att ha bra koll på din kreditvärdighet, det är att använda dig av appen Kreddy. Det är rätt bra att ha koll på din kreditvärdighet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *