Det sägs att en genomsnitsperson drömmer i sex år av sitt liv. Vi drömmer minst 4 gånger per natt och varje dröm varar mellan några få minuter och ända upp till 20 minuter, men kommer inte ihåg mer än ungefär 5% av dem. Drömvärlden är fortfarande ett mysterium. Några påstår att drömmarna har speciell betydelse, andra menar på att det bara är hjärnan som städar upp bland intrycken medan vi sover. Och några hävdar att det bara är elektiska impulser i hjärnan, utan något större värde. Även om drömtydning kan vara spännande, är det inte detta vi kommer att prata om här. Faktum är att vi inte vet så mycket om varför vi överhuvudtaget drömmer, eller varför vi har så svårt för att komma ihåg våra drömmar.

Det är viktigt att vi drömmer

Det finns forskning stöder sambandet mellan drömmar och förmågan att lära nytt. Ett par studier följde eleverna på en fransk språkkurs. De som gjorde mest framsteg med franskan under kursen, hade även större drömaktivitet än de andra.

Även om vi har våra livligaste drömmar under REM-sömn, så kan vi drömma när som helst medan vi sover. Vi kan mäta förändringar i hjärnans aktivitet när vi sover, men vi kan inte mäta att vi drömmer. Enda anledningen till att vi vet att vi drömmer, är att vi pratar om det.

Bortsett från att vi drömmer mest livaktigt under REM-sömnen är denna även viktig, för vårt generella välmående. Det är under REM sömnen att vi bearbetar vad som hänt under dagen och omvandlar detta till minnen. REM sömnen är viktig för att du ska kunna behålla fokus, känslomässig stabilitet och övergripande kognitiv prestanda under dagen. För att få tillräckligt med REM sömn under natten, behöver du 7 timmars sammanhängande sömn. Det är nämligen under den senare delen av sömnen som REM sömn inträffar.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *